Проблеми със зачеването – как да говорим за тях и как да ги решим 31.10 | 13:31

Специална инициатива поставя и отговаря на въпроси по болезнената тема

От Ивайло Ачев

Една двойка трябва да обърне внимание и да търси консултация за евентуален репродуктивен проблем още след първата година на неуспешни опити за зачеване. Това е един от основните съвети, дадени по време на инициативата "Как да говорим за безплодие с партньора", организирана от Специализирана болница за активно лечение по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина (СБАЛАГРМ) "София".

В светлината на този съвет е важна и друга препоръка – събирането на достатъчно информация по въпроса и намиране на възможните решения още преди да се проведе първия разговор между партньорите. По принцип мъжете по-трудно говорят по темата, трябва им повече време да осмислят проблема и да го приемат, затова е необходимо и повече търпение от страна на жените към половинките им, смята една от участничките в дискусията.

Друга участничка споделя, че, съдейки от нейния опит, мъжете говорят за стерилитет по-свободно когато попаднат сред хора или в среда, където проблемът не е изключение, а тормози мнозинството от субектите. Затова и е необходимо да се посещават сбирки и инициативи, посветени на темата "стерилитет", казва участничката.

Кампанията "Как да говорим за безплодие" се провежда за първи път у нас. Акцент в нея е комуникацията в двойката: как разговаряме с партньора за трудностите – от осъзнаването на проблема, през чакането пред кабинетите на специалистите до крайния резултат. Предвижда се и издаването на безплатен наръчник с препоръки на психолог. По неофициални данни двойките с репродуктивни проблеми у нас са 270 000, като броят им се увеличава всяка година.

Съвети се приемат до пролетта на 2012 г. на Facebook страницата Talk invitro или на email: contact@ivf.bg.

Водещи

Най-четени