Продължава доставката на нови линейки за Спешна помощ в страната 21.06 | 14:16

Поредните 10 коли бяха предадени в 8 области градове

От iNews.bg

На 19.06.2019 г. бяха разпределени нови 10 линейки, в изпълнение на  проект BG16RFOP001-4.001-0001 "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”. Същите постъпиха в центровете за спешна медицинска помощ в Бургас – 2 броя, В. Търново – 2 броя, Кърджали, Хасково, Ст. Загора, Кюстендил, Видин и Габрово – по 1 брой линейки. Другите 22 вече са разпределени в спешните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен, Силистра и Хасково. Така новите линейки в системата на спешната помощ станаха 32 на брой. До края на м. юни 2019 г.  ще бъдат предоставени и приети още 10 броя линейки. Изпълнението на Европейския проект е по график и линейките се доставят периодично, без забавяне и проблеми от страна на изпълнителя. До края на 2019 г. общият брой на доставените нови линейки по договор трябва да достигне 90. 

Създадена е организация ежемесечно, веднага след доставката на новите линейки, в тях да се инсталират GPS устройства и паник бутони. В 20 от новите линейки има инсталирани устройства и паник бутони, в другите 12 са предприети действия за монтаж, който ще приключи до края на м. юни тази година.

Отбелязваме, че в ЦСМП Варна са доставени три нови линейки, като всяка от тях има монтирани GPS устройства и паник бутони. За целта прилагаме протокол с дата 23.05.2019 г. Предстои новите линейки да бъдат оборудвани и с навигационна система. Предстои провеждането на обучения на персонала в системата на спешната помощ за работа с новите устройства в линейките.

Допълнително, всяка от новите линейки разполага с необходимото за целта ново оборудване, което включва кислородна инсталация;  дефибрилатор с ЕКГ; инфузионна помпа; респиратор/апарат за механична вентилация; аспиратор – стационарен и мобилен и др.

Към момента системата за спешна медицинска помощ разполага с 693 санитарни автомобили/линейки, закупени основно след 2007 г.

Водещи

Най-четени