Продължителността на живота расте 18.03 | 11:18

Въпреки световния проблем със затлъстяването живеем по-дълго

От Ивета Бебова

Продължителността на живота се удължава и няма никакви индикации това да се промени, сочи проучване на британски учени, публикувано в Independent.

Дете, родено днес, живее средно с 6-7 години по-дълго, отколкото децата, родени през 1970 г.

Някои предричаха, че днешните деца ще бъдат първото поколение, което ще умира по-рано от родителите си заради проблеми като затлъстяването, но изследователите открили, че продължителността на живота се удължава за първи път от десетилетия във всички европейски страни и САЩ.

Но и броят на хората с проблеми с теглото също се увеличава.

В САЩ през 1980 г. 7% от населението е било затлъстяло, докато през 2009 г. - 29%.

Наднорменото тегло е основен виновник за сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и високо кръвно налягане.

Но защо при тази стряскаща статистика продължителността на живота продължава да расте?

"Има тенденция хората винаги да говорят за нещата, които не са наред. Но е важно за обществото да кажем, че засега всичко върви в правилна посока", заяви професор Дейвид Леон.

Той посочи, че основните причини за удължаване на живота са намаляване броя на пушачите от 1970 г. насам, както и намаляване броя на случаите на смърт от сърдечно-съдови заболявания.

За добро здраве – спорт и здравословна храна, съветва доктор Катрин Флегъл, в изследване публикувано през 2007 г. в американския здравен журнал. Тя посочва, че пушенето, наднорменото тегло, липсата на движение и мазната храна, със сигурност, са основни причини за ранна смърт.

За да живеете дълго, най-важно е да подобрите качеството на живота си, да отделяте достатъчно време за себе си и да спортувате.

Най-четени