Продължителното кърмене може и да вреди 14.01 | 20:56

Изследването на британските учени предизвика остри реакции

От Елена Коцева

Продължителното кърмене може да се окаже не толкова полезно за стабилизиране на именната система на детето.

Или поне такава теза утвърждават група британски учени, които съветват децата да започнат да се приучват възможно най-рано на друга храна. Според тях захранването трябва да започва не в 6-тия месец, както се счита в момента, а още в трети месец. Като в шестия месец е желателно да се започва дори с твърда храна.

Авторите твърдят, че само майчино мляко не е достатъчно, за да предпази децата от анемия, хранителни алергии и хронично възпалително заболяване, характеризиращо се с непоносимостта към глутен.
Храненето само с кърма може да доведе дори до затлъстяване в по-късна възраст, отблъсквайки децата от храни с по-горчив вкус като зелените листни зеленчуци.

Според утвърдената в момента практика лекарите съветват майките да кърмят децата си поне до шестия месец и дори и по-късно.

Според Световната здравна организация кърменето е и най-ефективният и безопасен начин да се даде здраве на детето и да се предпази от развитие на инфекции.

Според последните изследвания на британците, публикувани в British Medical Journal, бебетата, които са хранени единствено с майчина кърма има голям шанс да развият алергии при прехода към останалите храни.

Въпреки че водещото британско медицинско издание има изключително строга система за подбор на материалите си, новото изследване веднага бе обвинено, че прокарва интересите на производителите на бебешки млека-заместители и на детски храни

Самите педиатри обаче признават, че естественото хранене не винаги и абсолютно се явява най-доброто за отделното дете.

Въпреки препоръките на Световната здравна организация, много малко от западните страни предприеха мерки, за да следват препоръката за кърмене до 6-тия месец на детето.

В здравното министерство на Великобритания обаче вече обмислят да се запознаят с новите данни и да публикуват официално доклад, който да има препоръчителен характер към медицинските учреждения и здравните работници.  

 

Водещи

Най-четени