Прозявката охлажда мозъка 22.09 | 11:11

През зимата хората се прозяват по-често, отколкото през лятото

От Петя Михайлова

През зимата хората се прозяват по-често, отколкото през лятото и това според учените е доказателство, че прозяването способства терморегулацията на главния мозък, пише МИГнюз.

До този момент няма общоприето обяснение защо хората и животните се прозяват. Според нова теория на учени от университет в Принстън биологичният смисъл на прозявката се заключава в терморегулацията на мозъка.

Предварителни изследвания показват взаимовръзката между интензивността на прозяването и температурата на мозъка при мишките. При това охлаждането на мозъка може да става по две причини.

Първата е, че прозяването усилва циркулацията на кръвта в главата за сметка на работата на челюстните мускули и втората -  топлообменът способства притока на хладен въздух отвън.

Експерименти показват, че сезонът наистина е от значение за прозяването. Ако температурата на въздуха е ниска, хората се прозяват по-често, при положение че се отчитат фактори като влажност на въздуха, време, прекарано в сън и времето извън дома. Хората се прозяват по-често и в първите минути след като излязат от дома си.

Ако хипотезата за терморегулационната роля на прозяването се окаже вярна, тя може да послужи за допълнителното диагностициране на редица разстройства на централната нервна система, които протичат с нарушено кръвообращение на мозъка.

Водещи

Най-четени