Прокуратурата препоръча да се спрат ваксините, дарени от Турция 20.01 | 16:44

Ваксината „Пентаксим” не е забранена и няма как да е, категоричен е здравният министър

От iNews.bg

Върховна административна прокуратурата спира от днес употребата на петвалентната ваксина "Пентаксим” и "Еувакс” срещу хепатит В. Припомняме ви, че България получи 5 млн. броя ваксини от Турция като дарение.

Магистратите са изпратили днес към здравното  министерство две писма. Едното е към Изпълнителната агенция по лекарствата, която да спре веднага използването на "Пентаксим”. Другото писмо е адресирано до здравния министър Петър Москов. В него се казва, че ведомството му е извършило нарушение спрямо българското законодателство. 

ВАП изиска становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че ваксината Еувакс Б не е разрешена за употреба в страната. Въз основа на полученото становище и обхвата на проверката, ВАП отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.

Установено е още, че понастоящем ваксината Еувакс е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба.

ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки.

Междувременно на брифинг след заседанието на правителството министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че Информацията, че ваксината "Пентаксим” не отговаря на никакви критерии и някой щял да я забранява, е категорична лъжа.

"Тук съм, за да кажа много ясно и категорично, че изнесената информация в последните дни в различни медии за петвалентната ваксина "Пентаксим”, която е част от задължителния имунизационен календар на новородените деца, че не отговаря на някакви критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа", заяви здравният министър.

Той каза, че гарантира за това, че ваксината отговаря на всички изисквания. "Гарантирам на българските родители, че ваксината "Пентаксим” отговаря на всички изисквания, нужни, за да бъде използвана в България и ЕС. Още повече, че тази ваксина се използва в най-много европейски държави", каза министърът.

"Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, но това не може да засяга спокойствието, майчинският инстинкт на хората за децата им", допълни той. Министър Москов заяви, че това преминава границата не просто на политическото, но и на човешкото. "Още повече "Пентаксим”, отговаряща на всички изисквания, е прилагана и ще продължи да се прилага, както е било в предишните години. Всичко останало е лъжа. Ваксината е абсолютно безопасна и гарантира здравето и живота на децата. По никакъв начин "Пентаксим” не е забранена и няма как да е", поясни Петър Москов.

"Проверката на прокуратурата не е разследване срещу Министерство на здравеопазването, а беше съвместна с него, за да удостоверим по различни анонимни сигнали, че това не е така", добави той. По думите му, проверката е била съсредоточена по отношение на другата ваксина "Еувакс”- против хепатит, която седи на склад при евентуална бежанска криза, природно бедствие. "Тя не е била част от задължителния имунизационен календар. Ваксините от задължителния имунизационен календар не са предмет на проверка", каза още министърът на здравеопазването.

Петър Москов заяви, че няма общо със спирането на разследването на Валя Ахчиева за ваксините.

Припомняме ви, че журналистката разкри няколко съществени нарушения, които доказват, че внесените от Турция ваксини нямат разрешение за употреба в България, тъй като не са преминали проверка по европейските стандарти. Такова разрешение има само един от компонентните на 5-валентната ваксина.

Не е спазена и нито една процедура, по която ваксините могат законно да бъдат получени от българската страна. Ваксините са получени от Министерството на здравеопазването като дарение от Министерството на здравеопазването на Турция, макар че по закон дарение може да се получи само през БЧК или ако се подпише допълнително споразумение за получаване на лекарство от страна извън Европейския съюз.

Изпълнителната агенция за лекарствата също не е разрешила получаването на ваксината "Пентаксим". Агенцията е уведомила министерството, че няма възражения за вноса само на компонента, който притежава сертификат от европейска лаборатория. 

Втората част на разследването на Ахчиева беше за ваксините, които даряваме на Турция - 5 млн. дози БЦЖ, но беше спряно.

 

 

Водещи

Най-четени