Прокуратурата ще проверява четирима здравни министри 12.10 | 19:36

Докладът на Сметната палата препоръчва на прокуратурата да провери как се е осигурявало лечението на болни с хронична бъбречна недостатъчност и определянето на цените на лекарствата

От Филипа Тодева

Четирима министри на здравеопазването ще дават обяснения в mрокуратурата заради нарушения. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по повод доклада на Сметната палата по извършените два одита на МЗ и Здравната каса, в които има наличие на данни за престъпление, по осигуряване лечението на болни с хронична бъбречна недостатъчност и за нарушения при определянето на цените на лекарствата.

Периодът на проверката обхваща управлението на четирима здравни министри, това са: Евгений Желев, Божидар Нанев, Анна – Мария Борисова и Стефан Константинов.

Атанасова отказа да коментира констатациите в доклада. Сметната палата дава заключение, че следва докладът да бъде изпратен в Прокуратурата.

Ако се открият данни и доказателства, че има извършени престъпления, вероятно ще бъдат повдигнати обвинения на тези министри, за които се установи, че се вземали незаконосъобразни и нецелесъобразни решения в този период, посочи Атанасова.

Водещи

Най-четени