Пролет е и опасността от кърлежи се засилва 12.04 | 13:15

Те се крият в горите и парковете, но често могат да се появят и в градината на дома ви - в тревата, в храстите или в друга растителност

От iNews.bg

enlightened

Какво да правим, за да избегнем ухапвания от кърлежи:

♦ Носене на защитно облекло с дълги ръкави и дълги панталони, пъхнати в чорапи или ботуши;

♦ Третиране на дрехите, чорапи и крачоли с продукти, съдържащ перметрин;

♦ Използване на репеленти против насекоми върху откритата кожа.

♦ Приложените репеленти трябва да съответстват на възрастта на човека и стриктно да се спазват препоръките на фирмата производител за интервали на приложение и място на третиране. Следните химични съединения са ефективни за действие срещу една или повече групи членестоноги: DEET; IR3535; Picaridin; Oil of lemon eucalyptus; Para-menthane-diol (PMD).

♦ След всяко посещение на рискови места и активности на открито, винаги проверявайте цялото тяло за кърлежи. Те предпочитат мека кожа и окосмени участъци. Намерен кърлеж се отстранява незабавно от кожата.

Начин на отстраняване на членестоногото:

♦ Използвайте пинсети, за да захванете кърлежа възможно най-близо до повърхността на кожата;

♦ Издърпайте нагоре с постоянна, равномерна сила;

♦ Не въртете кърлежа;

♦ Не мачкайте кърлежа с пръсти, защото съдържанието на кърлежа може да предаде инфекциозен патоген;

♦ Ако части от кърлежа не могат да бъдат отстранени с чисти пинсети, оставете ги; рискът от предаване на инфекция е много по-малък от неотстранена част в сравнение с наличен прикрепен кърлеж;

♦ След като извадите кърлежа, почистете добре мястото на ухапване и ръцете си със спирт или сапун и вода.

♦ Избягвайте т.нар. народни средства за отстраняване на кърлеж като например използване на лак за нокти, вазелин, горещ кибрит или алкохол. Те няма да накарат кърлежа да се "отдръпне", а всъщност може да доведе до отлагане на повече слюнка от кърлежа (която може да съдържа инфекциозни патогени).

♦ Познанията за тези членестоноги (кърлежите) активно се обновяват и обогатяват. Тяхното значение за здравето на животните и хората е голямо и изисква комплексни мерки за контрол и превенция. Нужни са много добри познания за борба и превенция с тях, а не страх и изолация.

 

Водещи

Най-четени