Пролетна умора? Що е то? 22.04 | 17:05

Стига сън, пийте витамини и спортувайте!

От iNews.bg

Пролетната умора е широко разпространен термин, който описва чувството за понижена енергия, замаяност и умора в края на зимата и началото на пролетта. Пролетна умора може да се причисли към т.нар. сезонни афективни разтройства, към които се отнася и зимната депресия. Това са нарушения, които се случват през определен период от годината и засягат по-често жените от колкото мъжете. Засягат се предимно млади хора, но може да се наблюдава при хора от всички възрасти.

Какви са симтомите? При този тип умора те включват изморяемост, депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност, което често се съчетава с повишен прием на въглехидратни храни и увеличаване на теглото. Симптомите на пролетна умора понякога могат да започнат още през есента и да продължат през зимата и пролетта.

Пролетната умора обикновено се дължи на разнообразни фактори - липсата на достатъчно слънчева светлина през зимата и намалената физическа активност са някои от факторите, отговорни за развитието й. Друга основна причина за състоянието е неподходящият хранителен режим, който не доставя на организма достатъчни количества от нужните витамини, минерали и други жизненоважни елементи. Хиповитаминозата (недостиг на витамини) е една от най-често обвиняваните състояния за развитието й. Намаляването на резервите от витамин Д през зимата е свързано и с намалените часове на слънчева светлина. Освен това нивата на витамините в плодовете и зеленчуците през зимата, са различни от тези през лятото и това също може да е причина за техния недостиг.

Тъй като умората не е типично заболяване, лесно е да се разбере защо няма и лечение към чувството на умора. Въвеждането на някои промени в начина на живот и хранене, могат обаче в голяма степен да повлияят чувството на изтощение. Ако се консумират предимно храни, богати на мазнини и въглехидрати и недостатъчни количества плодове и зеленчуци, рискът от поява на пролетна умора значително се повишава. Затова е важно диетата да бъде максимално балансирана, богата на витамини, минерали и фибри и с понижено съдържание на мазнини и прости захари.

Въпреки умората е добре да се повиши физическата активност, и то предимно активността на открито. Дори и да е сведена до разходки в парка, тя повишава експозицията на естествена светлина и спомага за възстановяване на поизчерпаните депа на витамин Д. Приемът на течности не трябва да спада под 1.5 – 2 литра на ден. Освен вода, добре е да се пият и плодови и зеленчукови сокове, а също и билкови чайове. Те не само поддържат оптималната хидратация на организма, но и доставят витамини и минерали.

Много добро средство за освежаване на организма са контрастните душове, при които  се редуват обливания с гореща и хладка към студена вода, като винаги се завършва със студената вода. Други средства срещу пролетна умора са сауната, масажите, ароматерапия с есенциални масла с ободряващ и тонизиращ ефект – цитрусови масла, които могат да се добавят както в специални лампи, така и във ваната за къпане, обяснява подробно pharmacy-bg.com.

 

Много са хранителни добавки и билки, които да се използват в борбата срещу пролетната умора. Сред най-често препоръчваните са: бирената мая, която лекува нервите; ябълките, които по принцип удължават живота; екзотичните подправки, които стимулират храносмилането, като курукума, канела и естрагон;  киселото мляко; джинджифилът, както и чаят от него; пчелното плечице и всички видове мед; чаят от мускатово орехче; витамин С; ментата, чаят от нея и маслото й... И още - всички даващи енергия и витамини храни, зеленчуци, плодове и подправки.

Водещи

Най-четени