Пролетните бебета с повишен риск от развитие на анорексия 28.04 | 11:13

Учени от Оксфордския университет откриха връзката, но причините за това все още са неизвестни

От iNews.bg

Заболяването анокресия е по-често срещано сред хората, родени през пролетта, изненадващо обявиха учените от Оксфордския университет. Според тяхното проучване има ясна връзка между датата на раждането и развитието на заболяването.

Проучванията обхващат 1 293-ма души, болни от анорексия. Според анализите заболяването се наблюдава по-често сред родените в периода между март и юни. Почти липсват пациенти с анорексия сред родените през септември и октомври.

Учените коментират още, че други проучвания също са показвали връзката между месеца на раждането и хранителните разстройства. Броят на участниците в проучванията обаче е бил по-малък и резултатите – недостатъчни, за да бъде изведена закономерност.

Освен от анорексия родените през пролетта са предразположени и към други психологични заболявания, сред които и биполярни разстройства.

Засега тези проучвания показват връзка, но са необходими още много проучвания, за да бъде изяснена причината и факторите, които обуславят това откритие, коментират още от Оксфордския университет.

Най-четени