Пролетта - сезонът на алергиите 17.03 | 07:14

Няколко мита и факти за алергиите през пролетния сезон

От Кремена Бедерева

Знаейки истинските факти за алергиите, може да се направи разлика между страданието и успокоението, за да се помогне на милиони хора, страдащи от пролетната алергия.

"Хората започват да кихат и да дишат трудно през пролетта, ако използват невярна информация в желанието си да се справят с това състояние", каза д-р Майрън Зит, алерголог, бивш президент на Американската асоциация по алергии, астма и имунология, цитиран от "Wausau Daily Herald".

"Никой не бива да страда от алергии през пролетта. Познаването на фактите, получаването на правилна диагноза и правилното лечение позволяват пациенти с алергии да се чувстват добре през целия сезон", убеден е специалистът.

Страдащите от алергии, които са засегнати от сезонните алергии, вероятно имат оплаквания няколко седмици преди появата на симптомите, смята д-р Хилари Бингьол, специалист по вътрешни болести.

Типичните алергии през пролетта започват, когато дърветата започнат да се опрашват, каза тя. Има още един връх в края на лятото, когато започва сезонът на цъфтежа на дърветата.

Тя предупреждава, че някои алергии започват по-рано и произтичат от мухъла, гъбички, които могат да се образуват, когато влагата се просмуква в домове от топящия се сняг.

Но хората, които не са имали алергии преди, не трябва да се чувства спокойни. Алергията може да започне по всяко време.

"Има хора, които на 60 години започват да имат сезонни алергии", казва Бингьол. "Ние наистина не знаем защо.... Нещо в имунната ни система се променя", казват лекарите.

Алерголози, специализирали в лечение на алергии и астма, разсейват няколко общи митове за пролетните алергии.

Мит 1: Пероралните антихистаминови средства са също толкова ефективни, колкото рецептата за контролиране на един запушен нос.

Факт 1: Антихистамините могат да помогнат за контрола на някои алергични симптоми, но те имат малък ефект върху облекчаване на един запушен нос или възпаление.

Те също така могат да предизвикат сънливост. Алерголозите могат да предпишат по-ефективни противовъзпалителни лекарства, както и да открият източника на страдание, а не само да се опитват да лекуват симптомите.

Мит 2: Спрейовете за нос водят до пристрастяване.

Факт 2: Спрейовете за нос технически не водят до пристрастяване. Въпреки това, хората, които прекаляват с тях може да мислят, че са пристрастени, защото те се нуждаят от повече и повече, за да получат успокоение. За да избегнем това, спрейовете не трябва да се използват повече от три последователни дни.

Мит 3: Имунотерапията изискват твърде много време и е по-скъпо отколкото, ако вземете лекарство за облекчаване на симптомите.

Факт 3: В зависимост от алергиите, имунотерапиите действително биха могли да спестят пари. Всъщност, скорошно проучване показва, че имунотерапията намалява общите разходи за медицински грижи при деца с алергичен ринит (сенна хрема) с една трета и предписваните разходите с 16%.

Мит 4: Кръвният тест е най-добрият начин за диагностициране на алергии.

Факт 4: Всъщност, кожните тестове са по-чувствителни от кръвните. При направените кожни тестове за алергия, кожата от вътрешната страна на ръцете или гърба се третира с малка част от вид алерген.

Ако човек е алергичен, мястото ще почервенее и ще се подуе в рамките на 20 минути и обикновено отзвучава след час или два. Тестване на кожата е много сигурно, когато се извършват от един алерголог, дори и при бебета и малки деца.

Но нито един тест не може да предостави цялостна картина. Страдащите трябва да посещават алерголог, който е обучен, както в диагностицирането, така и в лечението на алергиите.

Водещи

Най-четени