Протеин превръща стволовите клетки в сърдечен мускул 13.07 | 11:14

Засега учените успяват да извършат трансформацията само с клетки на риби

От iNews.bg

Учени от университета в Оксфорд съобщиха за поредното си откритие – протеин може директно да преобразува стволовите клетки в сърдечен мускул или в кръвоносен съд.

Засега учените са провели експерименти с тропически риби, но смятат, че наблюденията им могат да помогнат много при превръщането на човешки стволови клетки в органи.

И това може би няма да се окаже толкова далечно бъдеще – на първо време опитите вероятно ще се използват при възстановяване на сърдечен мускул, претърпял инфаркт или друг инцидент.

Протеините, наречени фибробласт растежен фактор (Fgf), контролират процеса на превръщането на стволова клетка в сърдечен мускул при тропически рибки. Следващата стъпка е да бъде проучено подобно влияние върху човешките клетки, коментират учените.

Щом успяхме да манипулираме тези клетки в рибни ембриони, в дългосрочен план ще опитаме да направим същото и с човешки клетки. Така ще можем да помогнем на хора, претърпели инфаркт или с аномалии на сърдечния мускул, коментира проф. Роджър Пейшън, който е ръководител на проекта в Оксфордския университет.

Водещи

Най-четени