Проучване заключи: диетичните напитки помагат при отслабване 28.05 | 15:00

Дали тези резултати не са предопределени от метода?

От Боян Кърпачев

Проучване, финансирано от производители, заключи: диетичните напитки помагат при отслабване.

Все повече хора избират изкуствено подсладените газирани напитки пред техните сладки еквиваленти, за да се преборят с излишния прием на калории и при смъкване на излишни килограми.

Излязоха обаче няколко проучвания, доказващи вредния ефект на изкуствените подсладители. Според тях диетичните напитки водят до трупане на повече килограми заради лъжливите сигнали, които изпращат вкусовите рецептори, и пристрастяващия им ефект.

Американската асоциация на производителите на безалкохолни напитки отвръща на удара с проучване, доказващо благотворния ефект на напитките с изкуствени подсладители върху отслабването. Финансираното изследване разделя приблизително 300 възрастни в две групи - една група ще продължи пиенето на подобни напитки, а хората от другата група ще престанат веднага.

Участниците и в двете групи преминават през интензивни тренировки и доказани техники за загуба на тегло. Участниците тежат средно над 90 килограма в началото на проучването.

След 12 седмици били отчетени резултатите. Хората, които спрели газираните напитки, намалили с 4 килограма теглото си, докато тези, които продължили да приемат изкуствени подсладители, свалили средно 6 килограма.

Тук идват и въпросителните.

Като за начало защо са избрани само редовно потребяващи подсладени безалкохолни напитки? Защо не е имало контролна група с хора, които по принцип не потребяват такива? С какво са заменили жаждата си за такъв тип напитки тези, на които им било забранено да ги потребяват? Защо са подбрани хора на специален режим, които по принцип се ограничават?

И започваме да отговаряме. Съвсем хипотетично. Защото не можем да кажем дали със сигурност би се случило точно това. Само предполагаме.

Ако имаше контролна група на непиещи такива напитки, резултатите им можеше и да надминат другите две групи, което би компрометирало предварително желания извод.

Добавянето на още едно ограничение към вече съществуващите (защото участниците са на хранителен и тренировъчен режим) би подтикнало част от хората да потърсят компенсация в други вредни лакомства.

И като за капак никой не знае дали участниците не са заменили диетичните си напитки с подсладени със захар такива. Никъде не се упоменава, че са преминали на вода.

Водещи

Най-четени