Проф. Витанов: В края на август - по 1500 заразени дневно 27.07 | 17:15

Септември ще е критичен, смята математикът

От iNews

Броят на заразените ще продължи да се покачва плавно през август. В края на август ще достигнем по 1500 заразени на ден Най-критична ще е втората половина на септември. Това прогнозира за Bulgaria ON AIR математикът от БАН проф. Николай Витанов.

"Трябва да сме под 200 случая на ден на 3 август, ако противодействат успешно. След това на 13 август трябва да сме под 400, на 23 август - под 800, а в края на август - под 1500. Вървим малко над този график, но вярвам, че хората на доц. Кунчев ще успеят да го спазят. Надигането ще започне август, съществените проблеми – септември", обясни той.

Междувременно започнаха заседанията на областните кризисни щабове. Те бяха разпоредени със заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Директорите на РЗИ-тата трябва да представят план за справяне с пандемията.

Все така малко са желаещите българи да се ваксинират. Страната ни обаче остава в "зелената зона" по разпространение на коронавируса. Във всички 28 области у нас заболеваемостта е под 100 на 100 000 души.

 

Водещи

Най-четени