Проф. Витанов: Преди края на юли е реалистично да имаме групов имунитет 24.04 | 13:09

Условието обаче е да се продължи с ваксинацията от поне 20 000 на ден

От iNews.bg

При условие, че ваксинацията върви, както сега - по 20 000 на ден, датата 25 юли 2021 г. е съвсем реална за постигане на колективен имунитет у нас, това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" математикът от Института по механика на БАН Николай Витанов.

Той отбеляза, че дифузното разпространение на вируса в страната е спряло. Има само 4 от 28 области в България, където все още "мъждука", но е на път да спре и там.

Базовото репродуктивно число вчера беше 0,77, днес е 0,82 - доста под 1, което означава, че заразата се свива, случаите намаляват и здравната система се облекчава. Активните случаи са 55 000. Под 2000 случаи на ден се регистрират вече, като целта е да паднат под 500, за да излезем от турбулентния сценарий. Смъртността е висока, но намалява, като се очаква да падне под 100 на ден, посочи математикът.

Витанов увери, че с масова ваксинация, ни чака спокоен летен сезон. Щитът нараства с 4% на ден със сегашния темп на ваксинация.

Математикът уточни, че ако хората започнат да се ваксинират масово, спокойно можем да говорим за изграждане на групов имунитет един месец по-рано. Той обясни, че има достатъчно лични лекари, които могат да поставят ваксини и при условие, че ваксините са тук и има желаещи, тогава вторият вариант, който е оптимистичен, може да стане реалистичен.

Витанов предупреди, че отслабването на мерките трябва да се прави внимателно, за да не обърнем тенденцията в момента. Тръгването нагоре на случаите може да бъде спряно с масова ваксинация.

Водещи

Най-четени