Проф. Кантарджиев: До 12 часа кърлежът не може да пренесе никаква болест 23.05 | 10:59

Добре е ваденето на кръвопийците да се извърши в медицинско заведение, съветва той

От iNews

"Детето, нападнато от кърлежи, е било около фонтана в Южния парк, в едни храсталаци, там явно е имало гнездо, където са снесени яйцата на кърлежа. По главата на детето е имало над 50 от бебешките форми на кърлежа. Те са по-малко заразени и по-малко опасни, обаче винаги когато човек е ухапан в парк, вероятността да хване Лаймска болест е повече от 20%, както и други кърлежови болести. Тези болести обаче не са опасни и се лекуват с антибиотици. За деца се дава макролиден антибиотик", обясни проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в ефира на БТВ.

"Лимфите са бебетата на кърлежа, нимфи са юношите, а имало е и възрастният кърлеж", обясни проф. Кантарджиев. Той отбеляза, че най-заразни са женските. "До 12 часа кърлежът обаче не може да пренесе никаква болест, ако до 24 бъде свален няма да предаде болестите", посочи професорът.

"Единият начин за сваляне на кърлеж е да се издърпа със здрав конец, а другият – да се извади с чиста стерилна игла". Според проф. Кантарджиев добре е тези процедури да се извършват от медицински специалисти.

Той обясни още, че за да се спре разпространението на кърлежите не е достатъчно само да се напръскат зелените площи, трябва да се обезпаразитят и бездомните кучета, както и да се третират парковете и каналите срещу гризачи.

Цезарина Илиева – началник на отдел "Паразитология” в РЗИ-София, обясни, че детето, от чиято глава бяха извадени 50 кърлежа след игра в столичен парк, е попаднало на мястото където са снесени яйцата на кърлежа. По думите ѝ майката е реагирала много правилно, като е завела детето веднага на лекар.

Димитър Денчев, директор на "Зелена система” в столичната община, обясни че климатичните условия са такива, че е благоприятно разпространението на кърлежите. Препаратите с които се пръска, са безопасни за гражданите, стига те да спазват, увери той.

Водещи

Най-четени