Проф. Кантарджиев: С ваксините няма да се поставят чипове, хората нека слушат експертите 05.12 | 13:30

Коментар на директора на Центъра за заразни и паразитни болести

От iNews.bg

"С ваксините няма да се поставят чипове, хората нека слушат експертите”, коментира пред bTV директорът на Центъра за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев. Кантарджиев обясни още, че през пролетта са се вземали мерки, чиято цел е била да се дочака пристигането на ваксините. По думите на специалиста, ваксините ще бъдат изпробвани и одобрени от Европейския съюз, преди да влязат в употреба. Той уточни още, че те ще стигнат до българските граждани тогава, когато достигнат и до европейските.

Първата група ваксини, разясни Кантарджиев, са на базата на информационното РНК. Сложена в много дребни липозомални мастни капчици, тя влиза с ваксината, стига до най-близките му клетки, които приемат капчиците с РНК ваксината и това РНК прави така, че твоята клетка започва да произвежда антигените на вируса, за да се изгради клетъчен имунитет. 

"Фирмата "Модерна" е фирмата, която от десетилетия прави ваксини на основата на РНК. Втората група са ваксини, при които ДНК от вируса на коронавируса се вкарва в друг вирус. Имунизацията е със жив вирус, който инфектира клетките ни и те произвеждат антиген. Третите са с готов белтък на този антиген. Те са най-подходящи според нашия Национален ваксинационен план”, завърши директорът на Центъра за заразни и паразитни болести.

Водещи

Най-четени