Проф. Миланов: Стефан Константинов се изпокара с всички 12.03 | 21:46

Според видния анестезиолог здравната система е пред "избухване"

От Андриян Георгиев

"Къса е скамейката на ГЕРБ по отношение кадрите в здравеопазването. Трудно им е да намерят човек от техните редици и този стремеж (да бъде от техните редици) може да се окаже пагубен. Новият министър трябва да бъде търпелив, уравновесен, авторитетен и да държи в железен юмрук националните приоритети, които бяха загърбени от Константинов. Трябва да бъде умирена системата на здравеопазването, която в момента е пред избухване."

Това коментира пред БНР проф. Милан Миланов. Той бе категоричен, че с него не са водени разговори за рокадите в здравното министерство.

"Ако премиерът реши да смени министъра, изключително важна е новата фигура. На първо място, това трябва да е човек с авторитет в нашите среди. На второ място, този човек трябва да постигне примирие между министерството и трите основни субекта в сферата – НЗОК, БЛС и парламентарната комисия по здравеопазване. За съжаление, Константинов се скара с всички. Всички бяхме виновни, само той стоеше на бял кон", добави видният анестезиолог.

Според проф. Миланов никога в България не е имало такава тежка атмосфера по отношение на лекарското съсловие.

"Новият министър и премиерът трябва да разберат, че ние сме една от професиите, които не са безобидни. Двама министър-председатели сме свалили – това не е заплаха, това е предупреждение. Нека да се съобразяват и с нас. Смяната на здравния министър е предопределена от събитията, които се развиват. Тук не става дума само за бонусите. За мен това е скандал в чаша вода и прекалено много се говори за него. Също стои проблемът за лекарствата. Ако 5 години един парламент и предишни министри са подготвяли законодателната уредба, така че да се стигне до тези цени на лекарствата, едва ли някой е в състояние да ги свали – това просто са илюзии", коментира Милан Миланов.

Според доктора било жалко, че Стефан Константинов се е поддал на приказки и обещал, че ще свали цените, още повече, че някой щял да сваля ДДС.

"Това са празни приказки. Проблемът не е в цените на лекарствата, проблемът е в доходите на българите", коментира още професорът. 

Той определи като сериозна слабост на ГЕРБ и това, че все още няма имена за директор на НЗОК. Относно преизбирането на д-р Цветан Райчинов за председател на БЛС, проф. Миланов коментира: "Ако бяха останали двете кандидатури - на Райчинов и на Кехайов, може би щеше да се стигне до разцепление на БЛС. Добър или лош, това е новият ни председател. Ако българските лекари имат поне още грам акъл в главата си, трябва да го признаят, приемат и да работим всички заедно", завърши проф. Милан Миланов.        

Водещи

Най-четени