Проф. Пилосов: Починали са 10 от децата, оперирани в чужбина 20.02 | 15:50

Държавният фонд е изпратил за година зад граница 1375 болни хлапета

От iNews.bg

10 от децата, изпратени за лечение в чужбина, са починали. Това съобщи директорът на Център "Фонд за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ по БНР. "Над 22,5 млн. лв. са разписани и отпуснати за лечението на 1375 деца през 2016 г., но за изминалата година 10 деца са починали", призна той.

Според него лечението в чужбина не е панацея, защото медицината в някои области все още не е успяла да достигне до онези методи на лечение, които наистина могат да излекуват пациента, независимо дали в България или в чужбина. "Има заболявания, които все още не се удават на медицината, а и вероятно и болестите се развиват по своеобразен начин, за да ни атакуват отново", коментира проф. Пилософ.

От Фонда за лечение на деца не били активни в привличането на чужди специалисти, които консултират нуждаещи се деца на място. Досега само две български болници са използвали трайно във времето тази практика, обясни професорът. И допълни, че подобен обмен на опит и практики предстои да се случи в областта на офталмологията, ортопедията и онкохематологията.

"Има много области, в които българските специалистите се броят на пръстите на едната ръка. Специалистите, които работят с деца, независимо с каква патология, са запознати със спецификата в детската възраст и имат необходимите познания. В определени области техният списък не е дълъг", каза шефът на фонда, запитан за експертните становища. По думите му всяко дете, което трябва да отиде в чужбина, получава становище от минимум двама външни експерти.

"За детската кардиология и детската сърдечна хирургия всичко се прави у нас. Хирурзите, които се занимават с тази дейност, са четирима, други няма. Подобна е ситуацията в ортопедията, така че, когато се иска мнение на експерти, очевидно трябва да се иска мнение на експерти, които разбират от тази материя. Ние откъде да ги намерим тези много експерти?", запита риторично той.

Според него процентът на откази за лечение на деца в чужбина "е нормален". В в него влизали различни видове откази, включително когато не е спазена процедурата - например семейства, които са предприели стъпки за лечение на децата си преди подаването на документи във фонда, а искат впоследствие това лечение да бъде финансирано.

"За съжаление понякога има родители, които поради някаква причина сами са отишли някъде, не са се обадили във Фонда и след това идват и искат тази сума, която са похарчили, да им бъде възстановена, което няма как да стане съгласно правилника на Фонда", посочи още шефът на фонда.

В коментар на масовата чистка на кадри по върховете с изването на служебното правителство Пилосов заяви, че "не изпитва неистово желание да остане директор на този фонд", но и не смятал "да предаде каузата".

Водещи

Най-четени