Проф. Чавдар Славов: Българите не обичат да ходят на лекар 16.06 | 18:11

Новият зам.-министър на здравеопазването за здравето на българина

От Кремена Бедерева

Бум на онкологичните заболявания в пикочно-половата система. Тази негативна статистика обяви по TV7 новият зам.-министър на здравеопазването проф. Чавдар Славов.

По думите му причините са няколко. Статистиката се променила рязко, след като през 2010 г. били въведени задължителни профилактични прегледи за мъжете над 50 г., както и скрининг при жените.

От друга страна, българите живеят нездравословно, не обичат да ходят на лекар и са подвластни на стреса, а тези фактори отключват онкологичните заболявания.

Последните научни изследвания, над които работят и български специалисти, доказали, че за появата на рака голяма роля играе и наследственият фактор.

Заедно с проф. Славов в студиото на Карбовски беше и Бойко, който живее с бъбрека на своята майка след трансплантация. Тези операции у нас вече са рутинни и се извършват повече от 40 г., а пациентите се връщат към нормалния си начин на живот, каза проф. Славов.

Бойко пък обясни, че първите симптоми за страшната болест били умора и повишаване на кръвното налягане. В момента в България такава операция се прави за около 30 хил. лв., докато в чужбина струва над 120 хил. евро.

Проф. Славов заяви, че държавата трябва да намери начин да защити лекари, журналисти и учители от посегателства на странични лица. През последните години авторитетът на медиците е бил понижаван изкуствено.

Той обяви, че е против тютюнопушенето, но трябва да се намери начин да не се дискриминират и пушачите.

Водещи

Най-четени