Пръстовият идентификатор в здравеопазването засега се отлага 18.01 | 19:47

НЗОК не знае кога ще приключи обществената поръчка за въвеждане на новата система

От iNews.bg

Националната здравноосигурителна каса още няма яснота кога ще започне прилагането на персонален пръстов идентификатор в болниците, лекарските кабинети и аптеките. Здравното министерство обяви преди време, че нововъведението ще влезе в сила от 1 януари. Касата е обявила обществена поръчка за фирма, която да интегрира новата система, но не може да се ангажира със срок преди процесът да приключи и да станат ясни техническите и ценови параметри. Това съобщи членът на Надзорния съвет на НЗОК Тома Томов.

Въвеждането на пръстов идентификатор като част от реформата в здравеопазването, провеждана от министър Петър Москов, цели да ограничи злоупотребите на болниците с платени от касата неизвършени лечения в болниците и чрез медикаменти. С въвеждането му лечебните заведения няма да моат да отчитат фиктивни пациенти и манипулации, тъй като всеки постъпил за лечение ще трябва да се регистрира при постъпване и изписване с пръстов идентификатор. Това веднага ще се регистрира в системата на НЗОК.

Идентификаторът ще бъде използван в аптеките при закупуване на лекарства, заплатени от касата, на влизане в болницата и при преглед от личния лекар.

При първото отиване при джипито след снабдяване с новите персонални четци, пациентът ще бъде регистриран с пръста си в системата, който вече ще генерира персонален уникален номер. Процесът не може да бъде обърнат, т.е. чрез номера да се стигне до нечий отпечатък, увери Томов.

Снимки на пръстови отпечатъци няма да се съхраняват никъде, биометричният метод на идентификация ограничава злоупотребите, посочи той.

 

 

Водещи

Най-четени