Псориазис плъзна по българите, хиляди страдат от тежка форма на болестта 10.02 | 15:32

Лечението струва над 2000 лева на месец

От iNews.bg

Около 140 000 души у нас страдат от псориазис, като 10% от тях - около 14 000, са с тежка форма на заболяването, обяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова при представянето на брошурата "Видове лечение на псориазис", издадена от Здравната каса съвместно с Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения (АХППУ).

Тодорова обясни, че на пазара непрекъснато излизат нови продукти, които освен че са скъпи и ефикасни, имат и доста странични ефекти.

"Притеснява ме това, че изведнъж се тръгва към лечение, което е най-скъпото, най-новото и касата се задължава да го плаща, а преди това не са използвани доста други възможности", посочи тя, цитирана от БТА.

Тя даде за пример терапията с локални медикаменти, които се прилагат при класическо лечение на кожния псориазис и които НЗОК не покрива. Едва след като се премине през системното лечение с по-евтини медикаменти, се стига до биологичните продукти, които касата заплаща.

Средната стойност на лечението на псориазис с биологични медикаменти е 2300 лв. на месец, посочи Тодорова. По думите на Ива Димова от пациентската организация пациентите с псориазис често експериментират с различни средства за лечение и едва когато състоянието им се влоши, се обръщат към специалист. Тя припомни, че псориазисът е тежко хронично автоимунно заболяване, което прогресира бързо, ако не се положат подходящите грижи.

Водещи

Най-четени