Пуснаха ново клинично указание за високо кръвно във Великобритания 24.08 | 11:54

Точната диагноза и правилното лечение на заболяването е от полза и за пациентите, и за здравната система

От iNews.bg

Британското министерство на здравеопазването публикува ново клинично указание за лечение на високо кръвно налягане, става ясно от съобщение на ведомството.

Медиците уточняват още, че високото кръвно налягане е сериозно заболяване, което засяга над 1/3 от британците. По тази причина е необходимо да бъде предлагано по-добро лечение на това заболяване още на етап първична болнична помощ.

Трябва да се уверим, че пациентите получават правилната диагноза и съответно – точното лечение, преди да бъдат развити усложнения и достигнати тежки състояния, коментира министърът на здравеопазването във Великобритания Ан Милтън.

В новото ръководство е отчетена и ролята на иновациите в лечението на високото кръвно налягане. Използването на възможностите на новите апарати за измерване на кръвното могат да дадат по-добър контрол на това заболяване, а хората да запазят нормалния си и активен начин на живот. "Това е не само в полза на пациентите, но и за цялата здравна система", допълва още Милтън.

Ръководството е издадено от Националния институт по здравни и клинични достижения. В него сред съветите е вписано още, че хората с високо кръвно налягане трябва задължително да следят своето състояние с помощта на апарати и в домашни условия, а не само по време на прегледи.

Освен това задължителни според това указания са 24-часовите наблюдения на пациентите. В 1/4 от случаите тези изследвания показват, че пациентите не страдат от високо кръвно налягане, въпреки някои високи стойности, отчетени при преглед в кабинета на лекаря.

Устройствата за 24-часов мониторинг струват между хиляда и две хиляди паунда, но прецизно поставената диагноза може да спести повече пари на здравната система, допълват авторите на ръководството.

Водещи

Най-четени