Пуснете климатика! Не, спрете го... 09.08 | 16:16

За ползите и рисковете, които крият климатиците в жегите

От Кремена Бедерева

В днешно време климатиците се превърнаха в незаменима част от ежедневието ни. Те ни спасяват от жегите вкъщи, в офиса, навсякъде. Те правят горещите летни дни приятни и прохладни.

Климатиците запазват температурата в стаята или в цялата сграда постоянно, но освен това, подобряват качеството на въздуха и намаляват риска от астма и алергии.

Но ако не се почистват редовно, могат да ни създадат и неприятности. Или пък, ако не са настроени на подходящата температура – знаете правилото – не повече от 3-4 градуса разлика с температурата навън. Иначе може да настинете или да се схванете, което не е никак приятно в летните жеги.

Вижте ползите и рисковете от климатиците, представени от сайта Buzzle.

Ползи от климатиците

Защитават срещу топлинен удар и дехидратация

Прекомерна топлина може да доведе до топлинни удари, когато тялото не успява да регулира температурата си. Климатикът може да помогне за предотвратяване на възникването на топлина инсулти чрез понижаване на температурата на въздуха.

Дехидратацията е друг проблем, свързан с излагане на прекомерна топлина. Обилно потене, поради високите температури, могат да причинят дехидратация. Климатикът може да  минимизира рискът от обезводняване чрез намаляване на изпотяване и последваща загуба на вода.

Увеличават производителността

През горещите летни дни ​климатикът може да помогне за намаляване на свързаните с топлината умората и стрес. Горещото време може да има отрицателен ефект както върху физическата активност, така и върху умствената и ставаме изключително неработоспособни.  Климатиците могат да увеличат производителността чрез осигуряване на хладна и приятна работна среда. Освен това, разхлаждайки ни, те ни помагат да спим по-добре – оттам и да сме по-отпочинали през деня, а не недоспали и сънени.

Подобряват качеството на въздуха

Климатиците помагат за подобряване на качеството на въздуха значително. Те могат да филтрират въздуха от вредните вещества в него. Освен това намаляват нивото на влажност. В райони, където качеството на въздуха е лошо, климатиците могат да създадат една по-чиста и здравословна атмосфера.

Помагат за намаляване на астмата и алергиите

Климатиците филтрират и дезинфекцират въздуха, който дишаме. Те могат да помогнат за намаляване на симптомите на астма и алергии. Излагането на мухъл е един от най-важните фактори, които могат да повишат риска от алергични реакции, астма и други респираторни проблеми. При използване на климатици държим затворени прозорци, което помага да се предотврати навлизането на прах, бактерии и алергени от околната среда в стаята. Това може да бъде от полза за хората, които страдат от алергии.

Рисковете, свързани с климатиците

Сухота

Прекарването на дълги часове в климатизирана среда може да причини сухота и дразнене на лигавицата. Кожата може да загуби своята естествена влажност в такава среда и да стане суха и чувствителна.

Обострят се респираторните заболявания

Установено е, че внезапна промяна в температурата и влажността може да влоши симптомите на някои заболявания на дихателните пътища. Този проблем може да се избегне до голяма степен чрез определяне на термостата на по-висока температура и след това постепенно намалява до удобно ниво.

Алергии и инфекции на дихателните пътища

Прекомерното излагане на студен въздух от климатика може да предизвика проблеми със синусите, хрема, болки в гърлото, както и други грипоподобни симптоми. Някои климатици не могат да овлажняват въздуха, което може да е причина въздухът да стане много сух. Това може да предизвика дразнене на лигавицата на устата и носа.

Понякога въздушните филтри може да са прекалено замърсени, ако климатикът не се почистват редовно. Тези мръсни въздушни филтри събират прах, полени и бактерии, като чрез функционирането на климатика, те циркулират в сградата. Това може да увеличи честотата на инфекции на дихателните пътища, освен това създава проблеми за страдащите от алергии или астма.

Синдромът на болната сграда

Този феномен се наблюдава по-често при сгради, които използват климатични системи, но нямат добра вентилация. В такива сгради при хората често се появят симптоми като затруднено дишане, възпаление на кожата и лигавиците, главоболие и прекомерна умора. Смята се, че този странен синдром може да бъде причинен от мухъл и други вредни микроорганизми, които се натрупват в системите за климатизация и след това циркулират във въздуха, който дишаме.

Легионерска болест

Легионерска болест е вид пневмония, причинена от бактерията Legionella pneumophila. Най-честите симптоми на легионерска болест са кашлица, болки в тялото, с висока температура и втрисане, умора и главоболие. Ако не се лекува навреме, легионерска болест може да доведе до животозастрашаващи усложнения.

Наддаване на теглото

Това може да звучи малко странно, но изследване, проведено в Университета на Алабама в Бирмингам отбеляза, че климатикът може да допринесе за увеличаване на теглото. Според това изследване, когато използваме климатици за поддържане на температурата на нашия дом на едно постоянно ниво, тялото ни вече не е необходимо да изразходват енергия или да гори калории, за да се адаптират към променящата се температура на околната среда. Това от своя страна може да доведе до увеличаване на теглото.

За да се избегнат тези рискове, свързани с употребата на климатици, е добре те да се почистват редовно.

Водещи

Най-четени