Пушенето на закрито - пак тема на дневен ред 07.01 | 12:05

Българите се изнесоха в Сърбия да празнуват посрещането на 2015 г. именно заради пушенето. Дали и у нас пак ще може да се пуши в заведенията?

От Кремена Бедерева

"Сърбия също планира да въведе пълна забрана за пушене на закрито”. Това предупреди в ефира на Нова телевизия д-р Маша Гаврилова от сдружение "България без дим”. Коментарът й е във връзка с информацията, че много българи избират да празнуват в западната ни съседка, тъй като там се пуши в заведенията. По думите й с тази тема трябва да се приключи, защото законът е приет и няма какво да се обсъжда вече.

От своя страна Атанас Димитров, който е председател на Браншовата асоциация на ресторантьорите, заяви, че те не са за връщане на тютюнопушенето, а за въвеждане на балансиран модел. "Негостоприемно е, когато в тези минусови температури, принуждаваме гостите да излизат навън”, каза той. 

Според него трябва да се въвеждат закони, които могат да бъдат изпълнявани. 

"Забраната за пушене няма за цел да ограничи пушенето, а да създаде условия хората да пребивават в среда, свободна от тютюнев дим, когато са на обществени места”, заяви д-р Гаврилова. 

Атанас Димитров отвърна, че трябва да се насочи вниманието към забраната на самия продукт.
По думите на д-р Гаврилова внесената поправка в Народното събрание няма да бъде приета и забраната ще остане. Депутати от "Атака” поискаха с проектозакон да бъде отменена цялостната забрана за цигарен дим на обществени места.

Причината е, че откакто забраната съществува, тя се нарушава, контролът е недостатъчен и това е обществена тайна. По думите на депутати, предложението забраната да се облекчи и заведенията да са длъжни да имат места за пушачи и непушачи, ще бъде обсъдено скоро.

През празничните почивни дни десет от общо 300 проверени заведения, офиси и институции са получили честитка под формата на акт за нарушение. Затова от "Атака” предлагат законът да бъде променен и на практика заведенията да са длъжни да имат отделно място за пушачи. Да отпадне пълната забрана има подкрепата и на представители от БСП.

Нова година Атанас Зафиров посрещнал в Сърбия. Разговарял със сънародници и установил, че именно заради свободното пушене са избрали да посрещнат 2015-та извън България.

Според председателя на Здравната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Стоян Тонев няма медицински аргумент, който да подкрепя пушенето. Това, дали ще се пуши в заведенията и как, е икономически въпрос. И все пак – забраната за пушене е част от здравен закон, а не от икономически.

Водещи

Най-четени