Пушенето прави хората по-податливи на зараза от коронавирус 03.07 | 12:23

Дори и малко количество от бактерията или вируса да попаднат – самото тютюнопушене повишава риска от разболяване. При горенето на самата цигара освен катраните и други канцерогени, се отделят 7000 токсични субстанции. Когато този дим попадне в дихателната система и устата, освен другите си токсични ефекти, намалява и локалния имунитет

От iNews.bg

"В контекста на COVID-19, както за всички инфекции, тютюнопушенето създава терен за появата на инфекцията. Дори и малко количество от бактерията или вируса да попаднат – самото тютюнопушене повишава риска от разболяване. При горенето на самата цигара освен катраните и други канцерогени, се отделят 7000 токсични субстанции. Когато този дим попадне в дихателната система и устата, освен другите си токсични ефекти, намалява и локалния имунитет". Това обясни пред БНТ проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница, който коментира актуалните проучвания за връзката между коронавируса и тютюнопушеното и изследванията за връзката на цигарите със сърдечните заболявания.

Тютюнопушенето категорично е една от  причините за периферната артериална болест и въпреки това, някои пациенти веднага след операция търсят цигара, посочи кардиологът. И при овладяването на двете болести – COVID-19 и сърдечно-съдовите заболявания, от ключово значение е здравната култура на хората по отношение на мерки и профилактика, категоричен е специалистът. Статусът на населението  по време на изолацията се е променил - депресията, паниката, страхът, са повлияли върху сърдечно-съдовите болести и диабета, сочат още медицинските наблюдения.

"Трябва да се създаде здравна култура в населението за сърдечно-съдовите заболявания. Същото е и за коронавируса. Когато няма добра здравна култура, не можем да пазим себе си и близките си. Не можем да спазваме и профилактичните препоръки", казва проф. Георгиев и допълва, че на първо място в това отношение е спиране на пушенето. За тези, които не могат да го направят, защото са пристрастени към никотина, има начин, с който могат да си доставят необходимия никотин без да поглъщат токсичните вещества, както при горящите цигари. Такива са никотиновите дъвки и пачове, електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн. Трябва да правим разика между различните видове пушене – с дим и с пара, обясни още кардиологът. И при тях обаче има рискове, категоричен е той и посочва проблема: освен никотин, в парата може да има и други вещества, каквито са част от ароматизаторите при електронните цигари.

"Затова и Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) каза "Не купувайте електронни цигари от улични търговци". В тези, които имат сертификати знаем какво има, но уличният търговец може да ви продаде ароматизор, в което има токсично вещество".

Проф. Георгиев коментира и противоречивите проучвания, които излязоха по темата застрашени или защитени са пушачите от COVID-19 заради ефекта на никотина.

"Има едно объркване по темата. И то е между ефекта на пушенето и никотина. Никотинът наистина в научната си част има ефект върху ACE2 рецепторите, за които се захваща коронавирусът. Но те не чакат коронавируса, те си имат и други функции. Когато се увеличи техния брой има вероятност да се повиши възможността вирусът да влезе. Но проучванията още са противоречиви", казва още Георгиев.

По време на едно от научните събития по темата - Глобалния форум за никотин, който се проведе преди дни, стана ясно, че четири различни изследвания във Великобритания, Франция и Мексико не отчитат повече пушачи сред заразените с коронавирус.

Водещи

Най-четени