Пушим навсякъде - да, ама не! 14.06 | 14:23

Здравният министър няма да подкрепи облекчен режим на забраната за пушене

От Ивелина Георгиева

Няма да подкрепя никакъв облекчен режим на забраната за тютюнопушене. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева след парламентарния контрол.

Трябва да има по-строго санкции, които да се налагат още при първо нарушение на забраната за пушене.
По думите ѝ санкцията трябва да бъде възможно най-висока и още при първо нарушение тя трябва да бъде от порядъка на 15 000 лева.

Санкциите трябва да бъдат съпътствани и със затваряне на заведения, отнемане на лицензи, смята здравният министър. Според нея контролът не е достатъчно добър.

Тя отчете, че през настоящата година са направени 27 000 проверки на всички обекти в страната и са издадени актове за около 660 000 лева.

"Като непушач и като лекар аз съм против това, но разбирам, че в последните години в сградата на Министерството на здравеопазването този закон е бил много сериозно нарушаван", каза Таня Андреева.

Тя определи като категорично неприемливо предложението за разделение на зали за пушачи и непушачи.
Андреева дори поиска по-засилен контрол и в районите на училищата, защото всеки ден вижда ученици, които пушат в района им.

"Това е още по-страшно, защото са млади хора, които чисто физически се изграждат и не може да не бъдат следени", коментира тя.

Водещи

Най-четени