Пълна забрана на тютюнопушенето, искат лекарите 30.05 | 08:39

Те алармират за увеличение на белодробните заболявания сред пасивните пушачи

От Кремена Бедерева

Застрашително се увеличават белодробните заболявания сред пасивните пушачи. Предупреждението идва от председателя на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести д-р София Ангелова.

Това е и една от причините от асоциацията да поискат пълна забрана на тютюнопушенето в обществените места, която да влезе в сила от първи януари следващата година.

Удоволствието за някои от една изпушена цигара в приятна компания не е безвредно. То е опасно не само за пушача, но и за хората около него, предупреждават лекарите. И ако пушачът съзнателно поема никотин и застрашава здравето си, то пасивният пушач е неволна жертва на тютюневия дим, предупреждават още специалистите, пише здравният портал hospital.

За последните три години броят на пасивните пушачи с белодробни проблеми нараства, предупреждават лекарите. За миналата година той се е увеличил с 9.5%. Тоталната забрана за пушене е единственият вариант, който ще спомогне да се ограничат заболяванията, категорични са медиците.

Забраната за пушене на обществени места е превантивна мярка и към подрастващите. Застрашително е паднала възрастовата граница, при която децата пропушват. Някои вече започват от 11-годишна възраст, твърдят лекарите.

Водещи

Най-четени