Първата дула в България: Всяко раждане те изненадва 06.11 | 11:54

Какво разказа тя за стъпките към позитивно раждане и ролята за емоционалното състояние на родилката на всички присъстващи

От Марина Янева

Първата дула в България, автор на книгата "7 стъпки към позитивното раждане", основател на Център "Естествени идеи", консултант по кърмене, майка. Това не са пет различни жени, а една-единствена - Олга Дукат.

Тя организира международната конференция "Раждането - медицина, психология и право". Какво разказа тя за Jenite.bg за стъпките към позитивно раждане и ролята за емоционалното състояние на родилката на всички присъстващи.

"Не мога да кажа, че съм си избрала да стана дула. Това, което исках да направя, беше да се сертифицирам за инструктор за подготовка за раждането. Тогава, преди около три години, в България много малко се знаеше за това какво е дула. Когато видях, че има комбинирани курсове за инструктор и дула си помислих "Голяма екзотика е за България! Едва ли някога ще практикувам като дула, но пък е много интересно какво включва обучението”.

Любопитството надделя и се записах. В точния момент, когато завършвах обучението, срещнах майки, които искаха да имат такъв човек до себе си по време на раждането. А пък след като усетих на практика какво е да бъдеш дула, вече нямаше мърдане! Влюбих се безвъзвратно в тази работа", разказва Олга.

"Имах страхотен късмет да срещна лекари, които ме приеха като част от екипа и ме подкрепиха в това начинание. С тези лекари работим успешно и до днес. Но като цяло медицинските специалисти не приемат възторжено идеята за дула. За тях това е човек, който ще се бърка в работата им и ще се меси в медицинските решения. Непрекъснато се опитваме да ги убедим, че ролята на дулата е друга, а именно - психологическа подкрепа на раждащата и грижа за нейния комфорт."

"Всяко раждане те изненадва и всяко едно е уникално - няма две, които да си приличат. Вълшебно е да наблюдаваш как една жена се превръща в майка. Как очите й блестят от радост и гордост, как мъжът, изпълнен с умиление, се превръща в баща и най-голямото чудо – появата на новия човек. Изненадваш се от погледа на това малко и крехко същество – толкова осъзнат, сякаш носи в себе си цялата мъдрост на Вселената.

Да бъдеш там и да станеш свидетел на всичко това наистина е чест и привилегия. Понякога работата е изтощителна, непредсказуема, свързана с чести отсъствия от вкъщи и дълги нощни бдения, но си заслужава!", споделя Олга за емоциите от асистирането при раждане.

Жените, които избират да родят вкъщи, се стремят към максимално естествено раждане без медицински интервенции, не искат да се отделят от бебето и от близките си. Никой не може да забрани на една жена да роди вкъщи, но в България медицинските специалисти нямат право да помагат при извънболнично раждане. Въпреки това някои жени раждат вкъщи без помощта на медицинско лице, което е изключително рисковано. В последните години тези жени стават все повече. В България липсва правна уредба на домашното раждане, която съществува в другите европейски страни, но вярвам, че това ще се промени.

Какво още разказва Олга, може да прочетете на Jenite.bg.

Водещи