Първи случай на пациент с Лаймска болест 28.06 | 16:15

Само от началото на юни помощ за изваждане на кърлеж в Спешното приемно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Ат. Дафовски“ са потърсили 57 ухапани граждани

От iNews.bg

Само от началото на юни помощ за изваждане на кърлеж в Спешното приемно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Д-р Ат. Дафовски" са потърсили 57 ухапани граждани. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното отделение.

Това е близо една трета от потърсилите помощ от началото на годината, уточниха от болницата и допълниха, че от 1 януари до 27 юни случаите са общо 168.

По информация от Регионалната здравна инспекция в Кърджали е отчетен и първият случай за годината на заболял вследствие на ухапване от кърлеж. Става дума за заболяването Лаймска борелиоза. Заразеният е възрастен човек, който се лекува в специализирана клиника в Пловдив, каза за БТА Петя Папазова, главен секретар на РЗИ - Кърджали.

Като част от работата в посока превенция, в края на май от Здравната инспекция отново припомниха за жителите на областта начините за предпазване от ухапвания от кърлежи и съвети в случай на такова.