Първият българин с трансплантиран бял дроб прегърна близките си 30.04 | 18:58

Годишно австрийска клиника дава надежда на още 15 българи

От Теодора Кокаланова

52-годишен българин с трансплантиран бял дроб се завърна при близките си, след като на 3 януари във Виена е била извършена трансплантацията. Това съобщиха от столичната болница, в която в продължение на една година той е бил подготвян за интервенцията. 

Пациентът вече е бил на първия си контролен преглед в лечебното заведение в София. Той е страдал от идиопатична белодробна фиброза, което е сред най-опасните белодробни заболявания. Според медицинските специалисти възстановяването на пациента е успешно.

Трансплантацията е била възможна с помощта на Изпълнителната агенция по трансплантация, която е съдействала за свързването с проф. Валтер Клепетко, извършил операцията. Идиопатичната фиброза се характеризира със заместване на нормалната белодробна тъкан с патогенна, която не притежава свойствата да пропуска кислород от алвеолите в кръвта.

Това води до тежка дихателна недостатъчност, която не може да се лекува медикаментозно. Средната преживяемост без трансплантация е от две до пет години. Единственото решение е присаждане на бял дроб от донор, обясниха от болницата. Благодарение на включването на България в системата на "Евротрансплант", австрийската клиника ще има готовност годишно да приема по около 15 българи, чакащи за белодробна трансплантация, информира БТА.

Водещи

Най-четени