Първият грип ни връхлита в края на октомври 06.10 | 19:08

Тази зима ще ни атакуват три щама: свински, Хонконг и Брисбейн

От iNews.bg

Първите случаи на грип у нас са очаквани в края на месеца, обяви по БНР главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Тази зима ще ни атакуват три щама: добре познатият вече свински грип, относително новият щам А-Хонконг и представителят на грипните вируси тип Б – "Брисбейн".

"Именно тези три щама щеа циркулират в Северното полукълбо през сезона 2016-2017 година", допълни националният консултант по епидемиология проф. д-р Мира Кожухарова.

"Пандемичният грипен вирус, т.нар. "свински грип", продължава да се среща в човешкото общество и той е включен като съставна част на ваксината. Освен това като представители на грипните вируси А Н3N2 е включен един относително по-нов щам – А-Хонконг, който е от 2014 г., както и представителят на грипните вируси тип Б – "Брисбейн". Това е съставът на противогрипните ваксини, който ни показва, че с най-голяма вероятност се очакват от Световната здравна организация, която създава този състав на грипните ваксини. Именно тези три щама щеа циркулират в Северното полукълбо през сезона 2016-2017 година", каза проф. Кожухарова.

Водещи

Най-четени