Първото официално име в кабинета „Орешарски” е ясно 26.05 | 10:08

Първото официално име в кабинета „Орешарски” е д-р Таня Андреева, която в момента е директор на болница "Шейново"

От Кремена Бедерева

Първото официално име в кабинета "Орешарски” е д-р Таня Андреева, която в момента е директор на болница "Шейново".

Акушер-гинеколожката по професия ще поеме здравното министерство и смята да предложи законопроект за инкриминиране на нападенията върху медицински лица.Пусни видео

Други приоритети, които тя си поставя са да отпаднат лимитите за дейност и финансиране на медицински дейности, тъй като по думите й не бива да има ограничения в лечението.

Трета стъпка в по-социалното здравно ведомство ще бъде поевтиняване на лекарствата, а според директорът на "Шейново” болниците като търговски дружества трябва освен грижи, да поемат и своите разходи – например за ремонтни дейности.

"Парите за болниците трябва да се разпределят по-балансирано, да няма избрани заведения, които да са свръхфинансирани, а други ощетявани. Средствата от здравните осигуровки трябва да се използват за здраве", заяви тя.

В студиото на bTV д-р Андреева коментира побоят над лекари в събота като зловещ. "Престъпно е да се бият лекари без причина”, коментира тя. По думите й Спешната помощ е най-трудната част от цялата медицина.

Кандидат здравната министърка поясни, че е приела поста след разговори с председателя на БСП Сергей Станишев. Причина да се съгласи са многото допирни точки, които има с програмата на левицата.

Андреева описа виждането на БСП за здравеопазването като много по-социално.

"Държавата трябва да се намеси в момента на огромна заболеваемост на българите, демографски срив, достигащ следвоенни нива.”

Водещи

Най-четени