Пържените картофи – "тихите убийци" на мозъка ни 19.11 | 20:18

Не яжте въглехидрати, че може да се депресирате

От Кремена Бедерева

Всички обичаме пържени картофи. И всички знаем, че те са вредни, колкото и да се опитват да ни заблуждават в обратното.

В това се опитва да ни убеди поредното изследване, направено от американски невролог, който обяви всички въглехидрати, дори и бавните, за "тихи убийци" на мозъка, които увеличават опасността от деменция, депресия, епилепсия и главоболие, съобщи в. Daily Mail.

Д-р Дейвид Пърлмутър препоръчва храната ни да е като на предшествениците ни – с повече месо и мазнини.

"Произходът на мозъчните заболявания в много случаи е предимно хранителен", пише д-р Пърлмутър в новата си книга "Зърнен мозък: Изненадващата истина за пшеницата, въглехидратите и захарта – тихите убийци на мозъка".

Решението според него е да се върнем към мазнините, които трябва да съставят до 75 процента от храната ни. Въглехидратите трябва да са само 5 процента, а протеините да се запазят на сегашното ниво от 20 процента. Всъщност човешките гени са еволюирали преди хилядолетия, за да се справят с мазна храна без въглехидрати. Въпреки това ние ядем точно на обратния принцип.

Затова д-р Пърлмутър препоръчва безглутенова диета без зърнени храни. Според него диетата с малко мазнини е отговорна за повечето от съвременните болести.

"Хората получават мозъчно разстройство и очакват някакво бързо вълшебно лечение. Те искат да бъдат лекувани симптомите, без да се стига до проблема, предизвикал заболяването. Всъщност храната и начинът на живот играят огромна роля за човешкото здраве", каза д-р Пърлмутър.

От научни изследвания е известно, че храната с много въглехидрати може да увеличи риска от деменция. Възрастните, които наблягат на въглехидратите, например е три пъти по-вероятно да развият леко когнитивно увреждане, което е свързано с по-висок риск от деменция.

Най-малко от когнитивно увреждане са застрашени хората, които поемат много "добри" мазнини, като тези в ядките и полезните мастни киселини. Рискът при повечето протеини (под формата на месо и риба) е по-малък. "Високият прием на въглехидрати може да е вреден, защото те влияят върху метаболизма на глюкоза и инсулин", казва авторът на изследването Роузбъд Робъртс от клиниката "Мейо".

Друго изследване доказва, че високите нива на захарта е възможно да пречат на мозъка да я използва. Подобно нещо се наблюдава при диабет тип 2, допълва БТА. Възможно е те да засягат кръвоносните съдове в мозъка и да допринасят за развитие на бета амилоидни плаки, които са токсични за мозъка и са характерни за хората с Алцхаймер.

Други специалисти изтъкват, че високият процент на мазнини и протеини също е свързан с рискове, основно за сърдечносъдовата система.

Водещи

Най-четени