Пържолите и алкохолът продължават да са хит на българската трапеза 24.02 | 07:55

Българинът е започнал да консумира и повече газирани напитки

От Теодора Кокаланова

4 пъти се е увеличила консумацията на свинско месо в последните 10 години, съобщи "Телеграф". Това сочат данните на Националния статистически институт, които следят какво консумираме.

Според статистиката през 2002 година потреблението на месо от прасе е било 4 кг. на домакинство годишно, а през 2012 година цифрата скача на 12 килограма.

Цената на мръвката не се е увеличила драстично. Преди 12 години тя е била 6,50 лева на килограм, а сега е 7,55 лв.

Става ясно, че българинът е започнал да пие и повече алкохол и газирани напитки.

Лошата култура на хранене и вредните навици няма как да не дадат негативни резултати. Близо 1 млн. 400 хил. българи страдат от затлъстяване. Страната ни е на шесто място в Европа по брой затлъстели деца. Българите се хранят лошо и небалансирано, което е причина за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания.

Тази тенденция се засилва през последните 10 г. и е отразена в спада на консумацията на месо, на кисело и на прясно мляко.  Българинът рядко слага на трапезата си и иначе полезната за организма риба. Близо 60% от населението не приема пресни зеленчуци и плодове. 

Водещи

Най-четени