РЗИ: Ваксината, внесена от Турция, е безопасна 23.01 | 18:11

„Няма причина за тревога и за ваксинираните вече деца“, уверяват от службата

От iNews.bg

РЗИ нямат никакви съмнения за безопасността на ваксината "Пентаксим", внесена от Турция. Няма причина за тревога и за ваксинираните вече деца. Това каза д-р Ваня Танчева – Манчева, директор на РЗИ в Пловдив.

"Това, че ваксината е опакована в Турция не дава повод за съмнения в качеството ѝ. Това е ваксина, изработена във Франция, тя си има сертификат за качество, за добри производствени практики за предприятието в Турция", добави тя, цитирана от "Фокус".

В Пловдив ваксината почти е раздадена и поставена още преди две месеца. Може да са останали само единични опаковки.

По думите ѝ, скандалът с ваксините е добър повод да се поговори отново за ваксинирането.

"Поливалентните ваксини облекчават децата и майките. Това е ваксина срещу коклюш, полиомиелит, дифтерия, тетанус, поливалентната ваксина улеснява приемите. Заболяванията, срещу които създава имунитет, са много сериозни. Аз мисля, че който и да е родител, ако седне да прочете, ще види за какви тежки заболявания става дума и каква смъртност е имало в миналото. Не бива да се подценява това и не бива да се поддаваме на внушенията на "модерните" млади майки, че ваксините имат много странични ефекти и, че едва ли не един куп заболявания се дължат на тях", каза д-р Танчева.

Водещи

Най-четени