Работата в офиса ни състарява 16.09 | 12:46

Неблагоприятен ефект е и появата на „старческо“ акне

От Десислава Маданска

Ако работите по цял ден в офиса, а в добавка полагате и извънреден труд, допълнителното заплащане няма да е единственото, което ще си осигурите. В допълнение ще получите и още нещо - по-бързо състаряване отколкото си представяте. Това предупреждават британски експерти, цитирани от в. Daily Express.

Седенето и работата на бюро са пряко свързани със стареенето, споделя Джил Зендър, основател на клиника за кожно подмладяване.

Стойката с леко наведена напред глава над клавиатурата или лаптопа води до скъсяване на шийните мускули. В тази поза се увеличава и гравитационното притегляне върху долната челюст, което води до появата на двойна брадичка.

За да се избегнат неблагоприятните ефекти от продължителното гледане надолу при работа на бюро, е препоръчително екранът на компютъра или лаптопа да е позициониран правилно. 

Според предишно изследване стресовото състояние вреди на важна ДНК в телесните клетки. Според учените под напрежение се засилва секрецията на мастните клетки, като неблагоприятният ефект е появата на т. нар. "старческо" акне.

За да се избегне това, специалистите препоръчват 5-минутна разходка извън офиса, допълва БТА. Краткото време на открито повишава нивата на витамин D, като по този начин се стимулира производството на важните за младежкия вид на кожата еластан и колаген.

Водещи

Най-четени