Работещите майки имат пълни деца 07.02 | 11:10

Майките, които работят, разчитат предимно на бързи закуски и замразени храни

От Кремена Бедерева

Колкото повече работят майките, толкова повече техните деца са застрашени от наднормено тегло и дори от затлъстяване, гласи изследване, публикувано в сп. "Child Development".

Изследването е дело на учени от различни университети и е направено сред 979 деца до 6-и клас и техните семейства.

Учените са констатирали, че броят на годините, през които майката е работила, е право пропорционален на индекса на телесната маса (ИТМ) на нейните деца, т.е., съотношението между тегло и височина, което позволява да се определи дали има наднормено тегло.

През последните 35 години, процентът на майките в САЩ, които спират работа, докато децата им пораснат, нарасна значително от по-малко от 50% до над 70%.

Период от средно 5,3 месеца работа на майката води до ИТМ с 10% по-висок от нормалния, се казва в изследването. При дете с нормална височина това означава на всеки 5,3 месеца то да наддава с близо 500 г. повече от нормалното, установили учените.

Изследователите обаче не дават обяснение за причината на тази зависимост. "През последните няколко десетилетия е имало утрояване на честота на затлъстяване", твърдят учените.

Майките, които работят, невинаги имат проблеми с теглото на децата си. Но при заетите семейства може да се ускори наддаване на тегло, тъй като се разчита твърде много на бързо хранене и замразени храни, а не на прясна и здравословна храна, казват изследователите.

Водещи

Най-четени