Работещите майки отделят все по-малко време на децата си 27.03 | 13:14

Понякога и по-малкото време може да е достатъчно, стига да е прекарано в дейности, заздравяващи връзката майка-дете

От Георги Георгиев

Дилемата пред всяка работеща майка е как да посвети достатъчно време на децата си, съчетавайки кариерата си с домашните задължения. Ново изследване във Великобритания гласи, че жените, които работят извън дома си, прекарват средно по час и 21 минути със семейството си, като в това време се включват храненията, пише Telegraph.

Майките, които си стоят у дома, са почти двойно повече време заети с грижата за децата и семейството. Два часа и 35 минути дневно те отделят за дейности като приготвяне на храна, къпане и игра.

Изследването, на което се базират данните, е направено посредством сравнение на статистиката от общо 21 водещи страни. Оказва се, че в Ирландия майките прекарват по около 150 минути в грижа за семейството, в Австралия времето е 137 минути. Майките в САЩ, Канада, Италия, Швеция и Испания също посвещават повече време на децата си, отколкото тези в Обединеното кралство.

Различни организации, фокусирани върху развитието на съвременните семейства, твърдят, че емоционалното развитие на детето се поврежда, защото все повече жени са принуди да работят повече, а така приоритетите се изместват.

Психолозите обаче са на друго мнение. За тях е по-важно как ще бъде използвано времето с децата. Специалисти твърдят, че понякога по-малко време от час и 21 минути могат да са достатъчни, стига да са прекарани в смислени дейности, които да заздравяват връзката майка-дете.

В цитираното изследване не са включени само майките. Оказва се, че работещите бащи прекарват най-малко време с децата си - 43 минути средно на ден. Дори и да не работят, татковците пак посвещават по-малко време - само 63 минути дневно. В статистиката се включват и почивните дни, в които по традиция се отделя повече време.

 

Водещи