Работна група в министерството ще решава проблема с анестезиологията 09.03 | 15:28

Ще има промени в законите и медицинските стандарти

От Филипа Тодева

Работна група в Министерството на здравеопазването се занимава с отстраняването на проблемите, свързани с  финансирането на отделенията по анестезиология и интензивна грижа към болниците, съобщи във Велико Търново министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова, предаде БТА.

По думите й предстоят промени в нормативната база и в медицинските стандарти, което е в рамките на правомощията на Министерството на здравеопазването и на следващия служебен министър, а в компетенцията на НЗОК е увеличението на прогнозните бюджети.

Атанасова каза, че лекарите-анестезиолози са дали сигнал, че няма да протестират, а ще участват в разговорите, за да се постигне решението чрез диалог.

Според нея всички задължения към лечебните заведения за януари са изплатени 100-процентово, за февруари се отчитат в момента, а през март предстои анализ как да се разпределя финансовият ресурс към лечебните заведения. Министърът в оставка посочи, че там където има работещи лечебни заведения, ще бъдат  осигурени необходимите средства, а там където приемът не е толкова голям, бюджетът ще бъде преразпределен към работещите лечебни заведения.

Министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова провери изпълнението на строителните дейности по проект "Създаване на регионален диагностичен център за онкологични заболявания към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов”. Общата стойност на инвестицията е 7 054 463,62 лв. и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие. В рамките на проекта ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност и ще бъде осигурена достъпна среда за хора с увреждания.

Ще бъде закупена съвременна медицинска апаратура за ранна диагностика на онкологични заболявания, която по думите на министъра в оставка ще бъде доставена до края на месец май тази година, когато ще бъде пуснат в експлоатация обектът.

Водещи

Най-четени