Разберете дали имате чувствителна кожа 21.04 | 14:49

И без паника, ако се окаже, че е така!

От Нели Минчева

Чувствителна ли е кожата ни или нормална? Козметичната индустрия често спекулира с понятията, така че е възможно да си мислите, че имате някакъв проблем, който изисква по-специално отношение, докато всъщност може да сте съвсем далеч от прекалената чувствителност на кожата.

От сайта за здравословен начин на живот FitWell.bg предлагат няколко лесни въпроса, с които всеки може да се ориентира какво е положението при него:

- когато е раздразнена кожата ви, почервенява ли? А образуват ли се петна по нея;

- податлива ли е на алергични реакции;

- лесно ли изгаря на слънце и при вятър;

- "пламва" ли при температурни промени – както при студ, така и при горещина;

- суха ли е, деликатна и тънка;

- така като ги гледате, порите ѝ изглеждат ли розови (което в повечето случаи е белег за възпаление)?

Ако отговаряте положително на всички или на повечето от тези въпроси, значи наистина имате твърде капризна кожа. Което, уви, никак не е приятна новина, но трябва да я приемете спокойно и без излишни притеснения.

Достатъчно е да полагате ежедневни грижи за своята кожа. Избягвайте да я третирате с продукти на алкохолна основа, както и с такива, в които присъстват някои от следните съставки: ментол, мента или евкалипт. Защото рискувате да я възпалите и раздразните.

Доверете се на лосиони, в които има преобладаващо натурални съставки и за които сте сигурни, че няма да ви навредят. В този ред на мисли, в избора на козметика е добре да се консултирате със специалист.

Не използвайте силни ексфолианти – особено опасни за вас са гранулираните. Освен това, не излагайте кожата си дълго време на слънце (и студ) и винаги носете слънцезащитен крем. Почиствайте я редовно и с внимание.

Е, да, може да е "капризна", но си е ваша. Обичайте я!

А във FitWell.bg можете да разберете как да се грижите и за клепачите си, когато са подпухнали след бурна нощ, за ръцете си, когато искате кожата им да бъде по-гладка, както и за косата си, когато искате да ѝ придадете повече блясък.

Водещи

Най-четени