Разболяването по морето строго забранено: цените на лекарствата тройно по-високи 26.08 | 20:00

Най-често купуваните медикаменти са два пъти по-скъпи по курортите

От Христина Рафаилова

Дрогериите и аптеките по морето печелят здраво на гърба на болните туристи. Хващането на летен вирус или главоболие излиза "златно" на почиващите у нас, тъй като там лекарствата се продават на двойни цени. Това показва проверка на вестник "Репортер". 

Хапчетата против повръщане, температура, диария и главоболие, както и мазилата за изгаряне, които са най-продаваната стока, са с цени, далеч по-високи от тези в градовете, намиращи се далеч от морския бряг. Аналгинът например в София струва 1,74 лева, докато в Слънчев бряг лекарството е с цена от 4 лева. Завишени са цените и на Аулин, Терафлу, Имодиум, Деган, Парацетамол, Тайлол Хот и Фенистил гел.

Според Българския фармацевтичен съюз подобни практики са невъзможни, тъй като има строга регулация за цените на лекарствата и тя не може да надхвърля пределната или максимална продажна цена, определена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (НСЦРЛП).

Въпреки "стриктния контрол" обаче се оказва, че по курортите всичко е позволено. Старшият експерт към дирекция "Аналитични дейности и контрол на лекарствата" към НСЦРЛП  Донка Бянкова заяви, че проверка в Слънчев бряг показала, че 4 от 5 медикамента  са с цени над законовите и са в нарушение. 

"Установили сме нарушения, свързани с цените на медикаментите и в Несебър, Синеморец, Приморско, Созопол, Ахтопол, Златни пясъци и Св. Константин и Елена”, добави Бянкова.

Глобата за продажба на лекарства със завишаване над максималните цени, определени от НСЦРЛП, е 15 000 лева.

Водещи

Най-четени