Развенчаха мита, че Витамин В3 ще ни пази от инфаркт или инсулт 17.07 | 17:27

Учени доказаха вредното му въздействие

От Лазар Тодоров

Лекари разбиха мита, че големи количества от витамин В3 предпазва от инфаркт на миокарда при хората с високо ниво на холестерол. Те дори са доказали обратното - че витаминът увеличава риска от смърт, предаде Agence France Presse.

Витамин В3 е известен като ниацин, досега учените са смятали, че той увеличава нивото на добрият холестерол и намалява нивото на лошия. Благодарение на 4-годишно изследване, което обхваща хора на възраст между 50 и 80 години с високо ниво на холестерол, става ясно, че ниацинът не допринася за намаляване на риска от инфаркт на миокарда и от инсулт.

В изследването са взели участие над 25 000 души от Великобритания, Китай и скандинавските страни.

Част от участниците, приемали статини (популярни лекарства против холестерол), за да намалят нивото на мастните натрупвания във кръвоносните си съдове. Освен това някои приемали ниацин и ларопипрант, а други - плацебо.

"Оказа се, че ниацинът е свързан с тенденция към по-висока смъртност, дължаща се на всевъзможни причини, към значително увеличаване на страничния ефект, проблеми с черния дроб, инфекции, загуба на контрола върху нивото на кръвната захар у диабетиците и поява на диабет у хора, които не бяха диабетици в началото на изследването", заявиха учените.

Доналд Лойд-Джоунс от медицинския факултет в Северозападния университет в САЩ прецени, че 9% допълнителен риск от смърт за приемащите ниацин е по-значим от благотворния ефект от приемането му. Резултатите от изследването са публикувани в New England Journal of Medicine, допълва БТА. 

Водещи

Най-четени