Различните гени са "виновни" за депресията 17.05 | 20:44

Според новите данни, около 40% от риска е свързан с гените, останалото се дължи на външни фактори

От Кремена Бедерева

Учените смятат, че са открили първото сериозно доказателство, че различните гени може да причиняват депресия - едно от най-разпространените и скъпо струващи заболявания, съобщава "Ройтерс".

Новите открития на великобританските учени са потвърдени и от американските им колеги. Това ще помогне за разработването на ефективно лечение, защото медикаментите работят само при около половината пациенти.

"Това може да помогне за откриването на специфичните гени, които са променени при хората с депресивни състояние. Но едва ли новото лекарство ще бъде готово скоро – най-вероятно до 10 до 15 години", казва Джером Брийн от Института по психиатрия на Лондонския колеж.

Едното изследване е направило анализ на над 800 семейства със симптоми на депресия. Второто – набляга на хора от Австралия и Финландия.

И според двете изследвания има връзка между депресията и вариациите в хромозома 3p25-26. Тежката депресия засяга до 20% от хората през живота им, като тежката и повтаряща й вариация засяга около 4% от населението.

През 2006 година депресията струваше 14,6 милиарда долара само на Англия и Уелс  заради неработни дни на служителите. Според новите данни, около 40% от риска е свързан с гените, останалото се дължи на външни фактори.

Водещи

Най-четени