Разсрочиха задълженията на болницата в Павликени 01.11 | 07:52

Сумата е била натрупана от старото ръководство на медицинското заведение

От Кремена Крумова

Общинската болница в Павликени е с разсрочени задължения към фирмата доставчик на медикаменти, съобщава Sever.bg.

Общинското ръководство вече е договорило със собственика й, старите задължения от 360 хил. лева да бъде изплатени за 4 години. Преведени са еднократно 50 хил. лева от бюджета на местната администрация, одобрени от местния общински съвет, а всеки месец се внасят нужните близо 6000 лева по задълженията, обясни кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. 

"Сумата е натрупана от старото ръководство на болницата. Сега с новото ситуацията е друга. Дори излизат на плюс, макар и с малко. Приета е стабилизационна програма. Дълговете вече са намалени със 110 00 лева. И общите й задължения са малко под 500 000 лева.", уточни още градоначалникът.

Болницата е одобрена на първо оценяване за проект на стойност 770 хил. лева за енергийна ефективност. Четвърта резерва е по друг проект за 4, 300 млн. лева за оборудване и вътрешни ремонти. Търсят се и стратегически партньори за отдаване под наем или продажба на бившето акушеро-гинекологично отделение в лечебното заведение.

В болницата работят 150 души медицински и обслужващ персонал. Тя обслужва 29 хил. жители на общините Павликени и Сухиндол. Само от началото на годината пациентите са били 3 600 души, включително и 92 здравно неосигурени.

Общината е обявила и целогодишна стипендия за студент по медицина в размер на минимална работна заплата. Ангажиментът след това е младият специалист да продължи да работи в общинската болница за 4 години.

"Липса на кадри е причината за фалирането на болниците. Лошото управление и оттеглянето на държавата от общинските болници също е причина. Те не получават нищо отгоре освен парите на няколко клинични пътеки, по които работят. Закриха се и няколко отделения, но павликенската болница продължава да функционира, за разлика от други в Елена и Полски Тръмбеш, които вече ги няма", заяви и зам. кметът на Павликени инж. Венцислав Иванов. 

От своя страна, Община Сухиндол има намерение да направи дарения от 10 000 лева, за да подпомогне болницата, но счетоводният отдел все още търси правилните законови начини и точната правна форма, с които да предоставят средствата.

Водещи

Най-четени