Реалните гадости, които ядем в заведенията за бързо хранене 25.09 | 15:00

Замислете се!

От iNews.bg

Всички сме яли, ядем и ще ядем в ресторантите от веригите за бързо хранене. Това е неизбежно, но истинските проблеми идват, когато храненето на такива места се превърне в ежедневие, защото и малките деца знаят, че в "манджите" там се слагат какви ли не гадорийки с цел по-малко харчене на пари, по-дълго запазване на храната и т.н. Предлагаме ви сами да видите какво се съдържа в някои от любимите на всички джънк храни.

1. Силиконово олио

Пилешките хапки в най-популярните вериги за бързо хранене са пълни с диметилполисилоксан - силиконово олио, използвано за направата на контактни лещи и други медицински приспособления. В индустрията за бързо хранене се използва, за да се избегне разпенване на олиото и освен в пилешките хапки се слага и в ориза в китайската храна за вкъщи. Факт, че това вещество е безвредно, но пък в никакъв случай не е храна.

2. Лекарства

Учени от Университета "Джон Хопкинс" изследват перата от пилетата в местна фабрика за пилешко месо, която снабдява веригите за бързо хранене. Пробите показват дълъг списък с лекарства и анаболи, които се дават на пилетата като добавки. Сред откритите медикаменти се открояват антидепресанти (някои от които са забранени за продажба в аптечната мрежа), арсеник, противоалергични лекарства и др. Извод: ако се чувствате депресирани, яжте повечко пилешко месо.

3. Пропиленгликол

Това е органично химическо вещество с широк спектър на употреба, включително в антифризните течности, течностите в електронните цигари и джънк храната. Там се използват, за да запазват зеленчуците хрупкави, въпреки че стоят нарязани с дни.

Вижте всички гадни съставки, които се намират в храните от веригите за бързо хранене в материала на Div.bg.

Водещи