Ревматоиден артрит мъчи над 60 хиляди българи 10.12 | 15:16

Лечението струва до 3 хил. лв., но само 75% се покриват от НЗОК

От Филипа Тодева

Автоимунното заболяване ревматоиден артрит мъчи над 60 хиляди българи. Артистът представлява системна, възпалителна хронично-рецидивираща болест, която води до деструкция на ставите и инвалидизация.

Терапията струва за един пациент около 3000 лева, обяви доц. Симеон Монов от Клиниката по ревматология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. Според специалистите единствено у нас здравната каса плаща терапията на 75%, останалите се доплащат от пациентите, предаде БТА.

Ревматоидният артрит засяга вътрешната повърхност на ставите, причинявайки болезнено подуване, което накрая може да доведе до разрушаване на костите и деформация на ставите.

Като автоимунно заболяване ревматоидният артрит възниква, когато имунната система погрешно атакува тъканите на тялото.

Ревматоидният артрит се среща много по-често при жените, отколкото при мъжете, и обикновено възниква на възраст между 40 и 60 години.

Не се знае със сигурност какви са причините за ревматоидния артрит, но учените смятат, че това е автоимунно заболяване, при която белите кръвни клетки губят способността да разпознават собствените клетки и нашествениците като бактерии и вируси.

Това довежда до проблем на имунната система, която атакува тъканите на ставите. В резултат се появява възпаление, което води до увреждане на ставите.

Водещи

Най-четени