"Процентът на пробите с нитрати се движи през годините. Тази година е от най-високите - мисля, че бяха 12 от 16, което е повишение. Може би се дължи на модата за торене с оборска тор, за която не се изчаква компостиране". Това заяви д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Нова нюз. Това е стандартно една от причините за повишение на нитратите в зеленчуците и специалистът допълни: "Много често торенето с оборска тор внася микробиологични замърсявания в зеленчуците и точно затова те трябва да се мият много хубаво".
Затова поне 20 минути да се кисне зелената салата преди консумация във вода, като в нея е препоръчително да се сложи и лимонов сок или оцет - срещу бактериите, препоръча той.
Друго важно правило е да не се дават листни зеленчуци на деца до 2 г.