Ремонтираха кардиохирургията в болница "Св. Екатерина" 18.12 | 14:07

Реновирането на клиниката струва 2,5 млн. лева

От Елена Кирилова

Клиниката по кардиохирургия на Специализираната болница по активно лечение на сърдечно-съдови заболявания "Св. Екатерина” вече е обновена, съобщава агенция "Фокус".

Реновирането на клиниката, включващо ремонтни дейности и закупуването на нова медицинска апаратура, струва 2,5 млн. лева.

Кардиохирургията вече има нова мониторна система за ЕКК, видеогастроскопска система, два анестезиологични апарата от най-висок клас, трансдюсери за ехокардиография и последно поколение мобилен кардиограф.

В клиниката вече има и операционна осветителна система с най-нов клас LED технология. Набавени са и 17 четирисекционни електромоторни реанимационни легла, три апарата за механична вентилация, както и 17 модулни пациентни монитори за реанимационното отделение.

По думите на директора на болницата проф. Генчо Начев отделението по кардиохирургия не е обновявано от създаването си през 1946 г. Той подчерта, че в стаите не е имало санитарни възли и за изграждането на такива е била необходима сериозна реконструкция. По време на ремонтните дейности са преместени стени и са пуснати щрангове за канализация и вода.

След обновяването стаите са разположени в същото пространство, но вече имат различно разпределение. Капацитетът на клиниката обаче остава същият, така че в една стая ще могат да лежат по двама или трима пациенти.

Ремонтът е финансиран частично от Министерството на здравеопазването, а останалата сума е изплатена от лечебното заведение.

Водещи

Най-четени