Решено! Пръстовият идентификатор за болниците вече е минало 10.02 | 15:25

Чака се само официалното отхвърляне на системата от съда

От iNews.bg

Откакто е въведена новата система за влизане в болница – пръстов идентификатор, тя предизвиква бурни коментари. Стартът ѝ беше съпътстван с купища проблеми, освен това се оказа, че излиза изключително скъпо на лечебните заведения да си набавят машинките. По тази причина шестте страни по делото за отпадане на системата, който се срещнаха със служебния здравен министър Илко Семерджиев, единодушно решиха тя да остане в миналото. Изчаква се само окончателното решение на Върховния административен съд.

Вместо спорния нов метод Семерджиев настоява да се въведе електронна здравна карта. Въвеждането на пръстовия отпечатък не е икономически оправдано, категоричен е той.

"Ако в резултат на тази среща стигнем до единодушното решение за отмяна на пръстовите отпечатъци, ние просто няма да разрушим една система, а ще я заменим с друга и няма да оставим правен вакуум – напротив. Нашата концепция е да въведем електронна здравна карта", каза още преди седмица Илко Семерджиев.

Тричленен състав на ВАС обяви разпоредбата на Москов за нищожна. В началото на месеца обаче петчленен състав я възстанови. Окончателното решаване на казуса ще бъде на 16 март. 

Припомняме, че системата с пръстовия идентификатор официално стартира в началото на ноември миналата година, макар да беше предвидено това да се случи месец по-рано. Според Здравната каса след направената промяна болниците започнали да отчитат по-малко дейност, разходите по които да им бъдат заплатени.

Припомняме, че целта на новата регистрационна система бе да се спре източването на Здравната каса чрез пациенти фантоми и неизвършени лечебни дейности. 

Водещи

Най-четени